Vy se ptáte

Lysiny na packách u králíka

Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak řešit problém s línáním srsti na předních packách u zakrslého králíka. Máme 2 samice (sestry - rok a půl staré), jsou spolu venku v dřevěné, zateplené králíkárně, při pěkném počasí v ohrádce na zahradě. U větší samice se v létě vyskytlo línání (až na kůži) na půlce předních pacek. Bez šupinek či začervenání. Použili jsme roztok chytré houby Ecosin (stříkáno 2 dny a po týdnu znovu 2 dny). Plastovou vanu v králíkárně i dřevěné stěny jsem vystříkala přípravkem Desinf a nechala vyschnout na sluníčku. Srst krásně dorostla, ale cca po necelém měsíci začala vypadávat znovu. Takto se to opakovalo ještě 2x. Při posledním stříkání chytrou houbou jsem králíkárnu čistila desinfekčními ubrousky. Srst zase dorostla, ale nyní se znovu objevilo lysé místo. Tak už nevím, co bych měla ještě podniknout. Mám ještě možnost plastovou vanu v kotci vyměnit za jinou. Druhá samice žádný problém nemá. Podestýlku v létě nemají, teď už mají nastlané seno, v záchodě dřevěné peletky. Na Vašich stránkách jsem si všimla přípravku MYCOS BALZAM - byl by vhodný i pro králíka, když si pacičky olizuje? Nebo co byste mi doporučili, aby se problém stále nevracel... Moc děkuji za radu.

Naše odpověď

Při plísňových onemocněních jsou obvykle na kůži přeci jen patrné změny v podobě suché, šupinaté kůže. MYCOS BALZAM lze použít i u králíka, nenechávejte velkou vrstvu. Vzhledem k obsahu lanolinu se zvířatům přípravek špatně olizuje.

Je ale otázkou, zda si třeba samice srst z pacek sama nevykusuje – může to být např. v důsledku stresu z toho, že sdílí ubikaci s dalším králíkem. Může se nudit, pokud neměla podestýlku – králíci se probíráním slámy zabaví, okusují ji.

Doporučila bych tedy vyzkoušet i jiná opatření. Rozdělit samice a každou nechat v samostatném kotci. Králík by měl mít dostatek materiálu na okusování – vetvičky, suchý chleba. Důležitá je kvalita krmiva. Králíka výborně zabaví i speciální hračky – mají rádi míčky na pamlsky nebo závěsné koule na seno.

Podpořit imunitu můžete i naším přípravkem IMUNOFAUNA založeném na eleuterokokovém kořeni, který se přidává do vody a je určen i pro králíky.

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Nenašli jste to, co hledáte?
Napište nám!

Má váš zvířecí miláček nějaký konkrétní problém? Nebo s našimi přípravky teprve začínáte a zajímá vás, jak na to? Naše poradna je Vám k dispozici!

Položit dotaz