Článek

Proč morčata potřebují vitamín C?

Drobní savci
Zdraví
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

VITAMÍN C je nenahraditelný antioxidant, účastník imunitních reakcí a potřebná složka při tvorbě kolagenu, který je součástí pojivových tkání.

Morčata si, stejně jako lidé, nedokáží v organismu sama vitamín C (kyselinu askorbovou) vytvořit, proto je nutný jeho dostatečný příjem v krmivu, aby byl tento nedostatek nahrazen. Nejvhodnější je zařadit do jídelníčku určitě čerstvou zeleninu a ovoce, např. červenou papriku, čerstvou trávu, brokolici, naklíčené obilí, jablka, špenát, pampelišky. Naopak v kupovaném listovém salátu, čínském zelí nebo okurce je vitamínů minimum. Při nedostatku čerstvého krmiva, převážně v období zimy, na tuto specifickou potřebu morčat nezapomínejte.

Tento vitamín je rozpustný ve vodě, což s sebou nese i tu skutečnost, že si jej tělo není schopné uchovat do zásoby, je potřeba jej denně morčatům poskytovat.

Existují speciální komerční krmiva pro morčata obohacená o vitamín C. Ten je však jako chemická sloučenina nestabilní a poměrně rychle se rozkládá, proto by i taková krmiva měla být co nejčerstvější. Možné je i podání vitamínu ve vodě. Doporučená příprava je následující: 0,5 g (1⁄4 čajové lžičky) vitamínu C rozmíchejte v 10 ml vody, z roztoku pak denně nakapeme 30 kapek (1 ml) do 250 ml pitné vody. Vzhledem k rychlému rozkládání vitamínu nevyužitý roztok skladujte v temnu a chladu, větší objemy dopředu nepřipravujte.

VITAMÍN C je nenahraditelný antioxidant, účastník imunitních reakcí a potřebná složka při tvorbě kolagenu, který je součástí pojivových tkání. Je proto nezbytný pro správnou funkci kostí, šlach, vazů, pro správný růst zubů. Potřebný je pro správnou stavbu cév. Nejčastější problémy, které na nedostatek vitamínu poukazují, mohou být nechutenství, apatie, hubnutí, otlaky na tlapkách, kulhání, někdy až tahání zadních nohou, potíže se zuby, krvácení z dásní, snížená imunita, špatné hojení ran, potíže s reprodukcí nebo špatná srst. Těžká hypovitaminóza může být pro morče i smrtelná. Možná si ze školy vybavujete pojem „kurděje“, který je pro tento stav používán.

Dospělé morče denně potřebuje 20 mg vitamínu C.

Při zdravotních potížích je doporučená denní dávka zvýšena. Vyšší nároky na doplňování vitamínu C do potravy mají i samice v období březosti – cca 30 mg. Dostatečné zásobení březích matek má i velký vliv na životaschopnost mláďat.

I když si ostatní druhy zvířat tento vitamín syntetizují, neznamená to, že něco zkazíte, když jim do krmiva tuto složku v přiměřeném množství přidáte. Zejména při infekcích, při velké fyzické zátěži nebo třeba v rámci rekonvalescence po úrazu nebo operaci tento vitamín prospějete snad každému…