Článek

Pořídíme si morče, křečka nebo... ?

Drobní savci
Zdraví
Kateřina Glozová

Uvažujete za vysvědčení svému školákovi pořídit malého zvířecího kamaráda? Zvažte všechna pro a proti!

Přestože mluvíme o řádu hlodavců, ne všichni mají stejný životní rytmus. Rozdíly mohou být veliké. Spousta nováčků v chovu hlodavců netuší, zda si domů vezou zvíře aktivní ve dne nebo v noci. Všichni se těší na denní radovánky a pak… jsou nemile překvapeni z jejich aktivního nočního života.

Mezi hlodavce s denní aktivitou patří například osmák degu, morče, potkan, pískomilové. Naopak mezi noční divochy patří křečci, křečíci džungarští, činčily i králík, který se během života dokáže přizpůsobit dennímu rytmu svého majitele. Pro upřesnění  - králík patří do řádu zajícovci, ale veřejností je mylně považován za hlodavce.

Dalším důležitým bodem, kterým by se měl každý zabývat, je, zda chovat zvíře samostatně nebo ve skupině. A zda je možné chovat rozdílné druhy společně? Jediným asi možným spojením je králík a morče. Přestože je morče na nižší úrovni vědomí, je tedy v nevýhodě jak mentálně, tak fyzicky, je možné mírumilovné soužití. Sama jsem měla malé morčátko a zakrslého králíka (o velikosti čínského prasátka) a byla z nich nerozlučná dvojka.

Co také z vlastních zkušeností doporučuji je čistící prostředek AROMA SANITOL na zvířecí ubikace. Všechny použité suroviny vykazují výbornou biologickou odbouratelnost a jsou v harmonii se samotným zvířetem. Pro osvěžení vzduchu v místnosti, kde tato zvířátka chováte, je skvělý aromadeodorant REMY&ALCHEMY. Může pomoci maskovat nežádoucí pachy, přitom se skládá pouze z ethanolu a rostlinných silic. Je proto příjemný nejen Vám, ale i zvířatům. Tymián, citron a pačuli působí antimikrobiálně, zároveň zklidňují.