Článek

Herbář: Rakytník řešetlákový

Univerzální
Zdraví
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Rakytník lze označit za výjimečný adaptogen, podporuje nespecificky obranyschopnost a odolnost proti stresu, působí na naši fyzickou i mentální stránku.

Hipophae rhamnoides

Rakytník řešetlákový je listnatý trnitý keř známý svými malými oranžovými plody bohatými na vitamín C a další účinné látky. V současnosti narůstá jeho využití v potravinářství, kosmetice i farmaceutickém průmyslu. Určitě jej znáte v podobě báječného sirupu, marmelády nebo pečeného čaje. Z dužiny a semen se lisuje velmi ceněný rostlinný olej.

Původním místem výskytu je Asie a Evropa (od severských států po Španělsko). Tradičně byl pro své široké spektrum účinků využíván v oblastech Mongolska, Sibiře, Číny a Tibetu. V současné době je ale pěstován i v jiných částech světa – např. v Austrálii i Americe.

Jeho vědecký název Hippophae pochází ze staré řečtiny a značí „zářícího koně“ (hippo = kůň + phaos = zářící). Slovo rhamnos odkazuje na skutečnost, že se jedná o trnitý keř. Lidé si všimli, že koně z oblastí, kde se vyskytoval rakytník, oplývali krásnou lesklou srstí. Legenda říká, že koně zraněné v jedné bitvě jejich majitelé nechali odejít do přírody, aby zde našli přirozenou smrt. Stalo se tak v místě plném rakytníkových keřů. Koně se ale za nějakou dobu vrátili zpět. Nejen, že se uzdravili, ale získali i nádhernou zářivou srst.

Všechny části rostliny jsou bohatým zdrojem bioaktivních látek. Historicky byly kromě plodů využívány i listy, kůra, kořeny. Nejvíce využívané jsou ale právě plody. Ty se velice obtížně sklízejí vzhledem k malé velikosti a trnitým větvím. Zajímavý způsob sklizně se vyvinul na Sibiři. Počkalo se, až přijdou mrazy. Plody se následně sklepaly do pytlů.

Typická schopnost všech rakytníkových produktů je sloužit jako vynikající antioxidant.

V kulinářství jsou oblíbené sirupy, čaje, kompoty, marmelády, džemy, ovocná piva.

Rakytník lze označit za výjimečný adaptogen, podporuje nespecificky obranyschopnost a odolnost proti stresu, působí na naši fyzickou i mentální stránku. Zlepšuje schopnost regenerace organismu.

Oblíbený je RAKYTNÍKOVÝ OLEJ LISOVANÝ ZA STUDENA. Je určen pro studenou kuchyni a pro obohacení stravy o řadu užitečných a prospěšných antioxidantů, o vitamíny A, D, E, K, beta-karoten, mastné kyseliny z řad omega-3, 6, 9. Je také zdrojem vzácné omega-7 mastné kyseliny.

Vhodná dávka rakytníkového oleje pro obohacení stravy je čajová lžička 2 až 3x denně. Varianta oleje lisovaného za studena není vhodná k tepelné úpravě pokrmů.

Použití rakytníku u koní

Pro koně jsou jako doplněk krmiva používané přímo i syrové nebo sušené plody.

Rakytníkový olej pro psy, kočky a koně

Rakytníkový olej lisovaný za studena je prospěšný a bezpečný pro obohacení krmiva psů, koček i koní. Jeho příjem se odrazí v celková vitalitě zvířete, jeho výkonech i kvalitě srsti. Podporuje trávení a imunitu. Stejně jako pro lidi je i pro zvířata účinný při chronických zánětlivých onemocněních, při ekzémech a jiných dermatologických problémech. Podporuje chuť k jídlu při nechutenství.

Je oblíbený při péči o popraskané tlapky.

Zajímáte se o účinky bylin a jejich možné využití v běžném životě nebo při zdravotních obtížích Vás a Vašich domácích mazlíčků? Spoustu zajímavých informací naleznete na našich webových stránkách www.aromakh.cz/herbar/.