Článek

Aratinga sluneční

Opeřenci
Hygiena a dezinfekce
Šárka Kapuciánová

Na co nezapomenout při pořízení papouška?

Ve volné přírodě se vyskytuje v Jižní Americe. Velikost těchto papoušků je cca 30 cm,  proto se jim říká malé ary. V přírodě se dožívají až 30 let, v zajetí se pak věk většinou zkracuje. V době hnízdění žijí v párech, jinak se shlukují v hejnech. Hnízda mají v dutinách stromů, hlavně v kmenech palem.

Jejich zbarvení září žlutou barvou, která je spojená oranžovou a na krovkách zelenou barvou – proto ,,sluneční nebo zlatý“. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně, jediným řešením určení je tedy metoda DNA nebo endoskopie.

Pokud si budete pořizovat jakéhokoliv papouška, doporučuji  přímo od chovatelů.

Voliéru je dobré zvolit dostatečně prostornou, aby měl papoušek možnost minimálně roztáhnout křídla, nejlépe se prolétnout. Ve výbavě jsou důležité přírodní větve o různých průměrech, miska na vodu, na krmení a ptačí písek na trávení – grit. Součástí by měli být DŘEVĚNÉ HRAČKY a PŘEDMĚTY pro zábavu a možné ozobávání. Pro tento účel můžete použít sépiovou kost nebo  minerální kámen, který bývá pevnější. Jelikož aratingy milují vodu, doporučuji dodat stabilní misku na vodu pro koupání nebo je pravidelně sprchovat. Pokud se papoušek začne nudit nebo bude mít nějaký zdravotní problém, projeví se to jako škubání peří. V tomto případě doporučuji přípravek FAUNA PARROT, který působí proti parazitům i roztočům.

Aratingové zkonzumují veškerá semena, ovoce, zeleninu, milují květy a listy pampelišek. Jako pamlsek můžete podávat různé druhy ořechů.

Voliéru čistíme dle potřeby nebo  preventivně 1x týdně přípravkem AROMA SANITOL, kterým vše důkladně omyjeme a pak dezinfikujeme vše přípravkem DESINF, který už neoplachujeme.