Vy se ptáte

Svíčky s esenciálními oleji a kočky?

Hezký večer, paní doktorko, narazila jsem na vaše produkty v procesu hledání bezpečných esenciálních olejů pro kočky. Naše kočky začaly kašlat, plíživě se stav zhoršoval, až jsme jednoho dne dali pryč všechny nakoupené vonné svíčky a vonné difuzéry a jejich stav se zlepšil. V návaznosti, po přečtení článku "Kočky a éterické oleje..." bych měla více dotazů. Moc se mi líbí výběr jednodruhových olejů na vašem e-shopu a v článku se zmiňujete konkrétně o KOPAIVA, KADIDLOVNÍK, TYMIÁN, DOBROMYSL, SLAMĚNKA, MEDUŇKA, HEŘMÁNEK, FENYKL, ZÁZVOR, MYRTA, JALOVEC, ANÝZ, KOZLÍK, ŠANTA KOČIČÍ. Existuje nějaký kompletní seznam EO, které jsou vhodné pro kočky? Druhá část dotazu se týká vhodnosti použití EO pro výrobu domácích svíček z přírodního vosku, jelikož každý píše něco jiného. Jsou vaše EO vhodné pro toto použití? Většina zdrojů uvádí 8-12% koncentraci EO. Lze pak mít jistotu, že takto použité EO opravdu nebudou mít vliv na naše kočky? Jako milovnice všech zvířat budu opravdu vděčná za vaši odpověď a vaše rady, abych spíš nenapáchala více škody než užitku, ale zároveň měla voňavou domácnost. S úctou, T.

Naše odpověď

V zásadě asi nelze ani říct, že by nějaký éterický olej pro kočky vyloženě nešel použít – vždy záleží na účelu použití a koncentraci. Kompletní seznam tedy těžko někde naleznete. Určitě se vyvarujte výrazným chladivým a hřejivým olejům.

Obecně aplikace éterických olejů do svíček není úplně ideální, jelikož jsou zde vystaveny vysokým teplotám a může dojít ke změnám v jejich struktuře. Pro terapeutické působení je vhodnější odpar za pokojové teploty, využití koupele nebo masáže se silně ředěnými éterickými oleji (s využitím olejových základů pro masáže nebo mycích olejů pro koupele).

Při přiměřeném používání by z této aplikace ale nemělo vyplývat nějaké zdravotní nebezpečí. I když je to často diskutované téma, organismus je určitě vystavován mnohem intenzivnější zátěži chemickými látkami díky zplodinám v ovzduší či díky složení stravy, než pokud si občas zapálí svíčku.

Pro svíčky jsou obvykle určeny parfémové oleje, které jsou stabilní ve vysokých teplotách. Ty zas ale postrádají terapeutické účinky.

Obecně se do svíček používají esenciální oleje v koncentracích 3 až 10 % - opět podle výraznosti esenciálních olejů nebo směsi. Aby pak byla vůně v hladině, která je vnímaná jako příjemná.

Kočky by měly vždy mít možnost odejít do jiné, větrané místnosti. Stejně jako lidé, i zvířata mohou mít osobní preference, co se týče aromatu.

V případě dalších dotazů se na mne neváhejte obrátit.

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Nenašli jste to, co hledáte?
Napište nám!

Má váš zvířecí miláček nějaký konkrétní problém? Nebo s našimi přípravky teprve začínáte a zajímá vás, jak na to? Naše poradna je Vám k dispozici!

Položit dotaz