Vy se ptáte

Je možné zlepšit stav suché pokožky ošetřením mycími oleji?

Dobrý den, našla jsem na internetu olejové koupání pejsků a měla bych dotaz. Mám 2letou anglickou kokřičku (hnědo-bílá) a má nyní problém se srstí. Podle veterinářky má suchou pokožku i suchou, cuchající srst. Jako štěně byla v pohodě, ale jak jsme začali jezdit na výstavy vyžadující profi úpravu srsti (koupání, trimování a střih), začala se drbat jako z vysušené pokožky. Blechy nemá, je držena v domácnosti v čistém prostředí. Prosím o radu, jak se těchto potíží šetrně zbavit. Krmím velmi kvalitní granule a začala jsem přidávat lososový olej, ale žádné zlepšení nevidím. Je možné zlepšit tento stav ošetřením přípravky aromafauna a které z nabídky použít? Moc děkuji za rady a těším se na odpověď, s pozdravem pěkného dne H. V.

Naše odpověď
Dobrý den,

s velkou pravděpodobností se opravdu může jednat o následek dlouhodobého používání přípravků s obsahem tenzidů, tedy šamponů. Alternativou šamponu jsou speciální beztenzidové oleje na mytí srsti, které klasické šampony zcela nahrazují. Oleje neodmašťují pokožku ani srst a ta je díky tomu přirozeně lesklá. Nesmývají totiž kožní film, který kůži a srst chrání a je tedy potřebný. Ačkoliv se jedná o olej, srst není mastná a nepramínkuje. Mycí oleje mohou zlepšovat prokrvení pokožky a tím reaktivovat činnost chlupových kořínků.

Je nutné si však uvědomit, že zlepšení stavu může trvat i měsíce (stejně jako trvalo měsíce pokožku poničit tak, že došlo ke zjevnému projevení příznaků poškození). Mytí oleji má svá specifika a je třeba získat v něm praxi. Nakonec je však díky mycím olejům koupání a následné fénování i česání snazší. Neporušená srst i snadněji schne.

Množství 5–10 ml oleje nařeďte do 100 i více ml vody, protřepejte a následně aplikujte do hodně mokré srsti směrem od hřbetu. Před nanesením oleje je důležité srst důkladně namočit, aby nabobtnala a lépe se následně zbavila nečistot. U dlouhosrstých plemen olej aplikujte v řadách a lehce vmasírujeme do srsti a pokožky. Potom srst důkladně opláchneme vlažnou vodou.

Pokud by se po opláchnutí vodou srst zdála mastná, doporučujeme použít lihový přípravek určený k ošetření srsti nebo tužící tonikum na srst FELL-TONIKUM. Srsťové tonikum s vůní hřebíčku, tymiánu a čajovníku pro ucelenější péči o srst a pokožku. Díky obsaženému panthenolu a výtažku z komonice lékařské může vykazovat regenerační účinky.

Při zánětlivých projevech v pokožce doporučuji mycí olej HY-DERMAL. Meduňka v něm obsažená je významná svými antibakteriálními účinky, zároveň pokožku zklidňuje.

Péči o srst psů (včetně výstavních) lze zvládnout opravdu pomocí pouze mycích olejů. Osvědčený je HY-FLEA, který zároveň odpuzuje blechy a jiné parazity. Srst po něm může být poněkud těžší. Další možností je HY-INSI obsahující rovněž repelentně působící éterické oleje.

Video s využitím mycích olejů je dostupné např. na těchto webových stránkách ZDE. Budu ráda za informaci, zda naše přípravky pomohly.

S pozdravem, MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Nenašli jste to, co hledáte?
Napište nám!

Má váš zvířecí miláček nějaký konkrétní problém? Nebo s našimi přípravky teprve začínáte a zajímá vás, jak na to? Naše poradna je Vám k dispozici!

Položit dotaz