Vy se ptáte

Falešná březost u feny

Dobrý večer, četla jsem Vas článek na snížení příznaků falešné březosti, kde je doporučená šalvěj lékařská rozmíchaná v pupalkovém oleji. Je prosím možné tyto přípravky u Vás sehnat. Nedaří se mi najít šalvěj lékařskou, nacházím pouze muškátovou šalvěj. Mohla bych poprosit o radu? Jdeme s fenkou na operaci nohou a ráda bych, aby ji faleška do té doby trošku odpadla. Jsme pouze ve stádiu nateklejších cecíků, jinak žádné větší projevy psychické ani fyzické. Je jí 11 měsíců, je to její první faleška po prvním hárání. Mazat tvaroh na bříško vůbec nepomáhá. Mockrát děkuji za Váš čas a radu. Krásný večer R.D.

Naše odpověď

Postup máme ověřený od chovatelů, budu však ráda i zazaslání zprávy s Vašimi zkušenostmi. Ohledně éterického oleje z šalvěje lékařské i muškátové a pupalkového oleje - jednalo se pouze o krátkodobý výpadek, vše naleznete na e-shopu www.aromakh.cz.

Dobu falešné březosti lze zkrátit a její příznaky zmírnit prostřednictvím účinků éterických olejů. Vhodné je s jejich aplikací začít co nejdříve po zjištění projevů. Nutné je samozřejmě zjistit, zda se nejedná o skutečnou březost. Do 100 ml pupalkového oleje přidejte 150 kapek éterického oleje z muškátové šalvěje. Tuto směs feně dáváme polknout 3-5x denně po 1-2 kapkách. Při akutním depresivním stavu podávejte na granuli nebo např. kostku chleba 1 kapku samotné muškátové šalvěje. Pokud se v mléčné žláze tvoří mléko, potírejte bradavky klasickou šalvějí (éterický olej z šalvěje lékařské) v pupalkovém či mandlovém oleji (v koncentraci 5 %). Feně dopřejte dostatek pohybu a aktivity, která ji zabaví.

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Nenašli jste to, co hledáte?
Napište nám!

Má váš zvířecí miláček nějaký konkrétní problém? Nebo s našimi přípravky teprve začínáte a zajímá vás, jak na to? Naše poradna je Vám k dispozici!

Položit dotaz