Článek

Na blechy s esenciálními oleji

Psi
Paraziti
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Esenciální oleje potěší nejen svou krásnou vůní, mají také repelentní a insekticidní účinky. Využijte je při boji s blechami!

U koček a psů se setkáme zejména s blechou kočičí a blechou psí. Oba druhy napadají i člověka. Blechy vynikají schopností přežití svých stádií dlouhou dobu i bez zdroje potravy (dospělci i několik měsíců). Přítomnost blech odhalíme, i pokud se nám nepodaří na zvířeti žádnou přímo chytit. Při vyčesávání lze v srsti objevit jejich drobné tmavé výkaly (vzhled mleté kávy), které se při umístění na vlhký papír nebo látku rozpouštějí a uvolňují červenohnědý pigment pocházející z nestrávené krve.

Blechy se nejčastěji vyskytují v zadní části hlavy za ušima, u kořene ocasu a na hřbetě. Na tato místa je třeba se soustředit i při aplikaci přípravku proti blechám (viz nákres).

Komplikací při zablešení může být rozvoj alergické reakce na bleší kousnutí. Zvíře se usilovně škrábe a vykusuje si srst v zasaženém místě. Blechy navíc slouží jako mezihostitelé tasemnice psí, odblešení je tedy vhodné spojit i s podáním ENDOPARAZINu.

Při boji s blechami pomohou následující přípravky AROMAFAUNA:

Mycí olej HY-FLEA s obsahem rostlinného oleje z rostliny zederach indický (neemový olej)

·       Před nanesením oleje srst důkladně namočte a opláchněte.

·       5–10 ml mycího oleje naředíme do 100 ml vody, protřepeme a následně aplikujeme do hodně mokré srsti směrem od hřbetu. Provedeme masáž a srst opláchneme vlažnou vodou.

·       Použití bez oplachu: HY-FLEA ředíme v poměru 1:2 s teplou vodou a nastříkáme rozprašovačem přímo do srsti.

·       Aplikaci opakovat denně, alespoň po 2 týdny, poté je možné frekvenci snížit.

·       Následně používejte preventivně jednou týdně.

INSI SPRAY

·       Přípravek obsahující repelentně působící éterické oleje, kterým podpoříte účinnost mycího oleje. Aplikujeme denně, ideálně pře vycházkou do přírody.

DESINF a THYMI SPRAY

·       Využitelné pro udržení hygieny (pelíšky, gauč, koberce, hračky, …). Důležité je pamatovat na to, že některá stádia blechy se vyskytují a přežívají volně v prostředí i po dlouhou dobu. Po aplikaci rozprašovačem např. na pelíšek jej překryjte fólií kvůli intenzivnějšímu působení.

FAUNA SPOT

·       Přípravek obsahující éterické oleje odpuzující nepříjemný hmyz a roztoče (klíšťata).

·       Aplikujeme jej vždy po 2-3 týdnech, dle intenzity koupání atd.

FELL BALZAM ANTIPRAZIN

·       Pomáhá zklidnit kůži a omezit intenzivní svědění.

Éterické oleje z KANUKY, KOPAIVY nebo LEVANDULE

·       Neředěné kápněte na svědivý štípanec. Působí protizánětlivě, utlumí bolest, otok a svědění.