Článek

Štípance – pomozte svým zvířecím miláčkům od svědění

Univerzální
Paraziti
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Sezóna otravného hmyzu se pomalu blíží. Esenciální oleje pomáhají náletům a útokům vnějších parazitů účinně zamezit.

Sezóna otravného hmyzu se pomalu blíží, letos možná rychleji než v jiných letech. Rostlinné silice pomáhají náletům a útokům vnějších parazitů zamezit. Mezi nejúčinnější repelentní éterické oleje patří ten z citronové trávy, pelargonie, hřebíčku, bazalky, eukalyptu a máty. Naleznete je v řadě našich veterinárních přípravků s antiparazitárními účinky, třeba ve spotu pro psy FAUNA SPOT, lihovém spreji INSI SPRAY a TROPFI SPRAY i směsích éterických olejů REPELIN, TROPFINOL nebo GELSINEX.

Jak zvířatům od svědivých štípanců pomoci?

Reakcí na sliny parazita po kousnutí je lokální zánět, mezi jehož projevy kromě svědění patří zčervenání a otok. Zvíře se nekontrolovaně škrábe, může si způsobit až krvavé rány odíráním o zdi a předměty nebo hryzáním.  

Éterické oleje dokážou pomoci právě svým zklidňujícím protizánětlivým účinkem, tlumí bolest a svědivost.

·      Při výrazném svědění štípanec nebo kousnutí zakápněte neředěným éterickým olejem z LEVANDULE, KOPAIVY nebo tasmánské KANUKY. Máme ale také odpozorováno (a vyzkoušeno na naši vlastní kůži), že proti svědění skvěle poslouží i lihový sprej FAUNA CELIBAT s šalvějí a chladivou mátou peprnou, ačkoli účel tohoto přípravku byl zamýšlen úplně jiný :-)

·      Později použijte MYCOS BALZAM, který díky vysokému obsahu lanolinu zvíře ne tak lehce slízne při olizování srsti a kůže.

·      Výbornou péči o rozdrásané oblasti poskytne HELP BALZAM nebo „lidský“ heřmánkový balzám INTIMISS. Díky antimikrobiálnímu efektu obsažených silic snížíte pravděpodobnost rozvoje infekce v těchto ránách.