Článek

Jak se starat o psí tlapky?

Psi
Srst a kůže
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Psí tlapky si zaslouží Vaši pozornost! Na co si dát pozor a jakou mast nebo balzám na packy zvolit?

·       Kůže tlapek je v létě narušována chůzí po horkém povrchu, v zimě je poškozována vlivem solení chodníků a silnic. O tlapky je třeba pečovat! Ideální jsou masti a balzámy na psí tlapky s obsahem hojivých složek podporujících regeneraci.

·       Nezapomínejte na prohlídku po vycházce (odhalíte tak zranění, v létě nebo na podzim zapíchnuté osiny, popraskané a suché polštářky). Zkontrolujte meziprstí, ostříhejte přečnívající dlouhé chlupy.

·       Před vycházkou a po umytí citlivé packy namažte ochranným balzámem na tlapky pro psy FAUNA PADS (pomáhá i při drobných zraněních a otlacích). Tlapky nebudou suché a omezíte tak riziko popraskání. Popraskané tlapky jsou pro psa velmi bolestivé a limitují ho v pohybu.

·       Po vycházce omyjte šetrným mycím olejem na tlapky HY-WASH PADS.

·       Zvýšená péče je potřeba při extrémních aktivitách (saňoví psi, canicross, …)

·       Zaměřte se na správné stříhání drápků.

·       Zvažte případné použití botiček.

Kvasinkové infekce na tlapkách u psa

Někteří psi trpí na opakované záněty meziprstí, tlapky jsou zarudlé a bolestivé. Vzhledem k tomu, že se v meziprstí udržuje vyšší vlhkost, jedná se o místo vhodné pro rozvoj právě kvasinkové infekce.

Často je však podkladem těchto změn projev atopické dermatitidy nebo alergie na krmivo a kvasinky nejsou primárním patogenem.

Mezi plemena s častějším výskytem atopického ekzému patří šarpej, west highland white teriér, mops, francouzský buldoček, boxer, dalmatin, labrador a další.

Zánět na tlapkách pomůže zklidnit mytí v meduňkovém mycím oleji HY-DERMAL. Následně do meziprstí aplikujte přírodní mast (nejen) na tlapky MYCOS BALZAM. S kvasinkami vám pomůže bojovat díky esenciálním olejům z MATEŘÍDOUŠKY a ČAJOVNÍKU.  

Okusuje a olizuje si pes své tlapky?

Zbystřete a věnujte prohlídce psích tlapek pozornost. Kromě drobných či větších poranění nebo zmíněných kvasinkových infekcí se může jednat i o osinu, která proniká kůží do hlubších vrstev tkání. Může vést k rozvoji abscesu nebo dokonce putovat podkožím dále…