Článek

Hniloba kopyt – rozlučte se s ní!

Koně
Zdraví
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Nezbytnou součástí péče o koně je i péče o jeho kopyta. Věnujte čas prevenci… když už Vašeho koně postihne nepříjemnost v podobě hniloby kopyt, buďte připraveni a využijte antimikrobiálních účinků esenciálních olejů.

Nezbytnou součástí péče o koně je i péče o jeho kopyta. I když se to na první pohled nezdá, je to složitý orgán, do kterého se promítá celkový zdravotní stav a to, jak se o zvíře staráme. Kromě zprostředkování pohybu je kopyto důležité i pro funkci kardiovaskulárního systému (funguje jako pumpa podporující návrat žilní krve do srdce) a pro správný metabolismus. Udržet kopyta zdravá je tak pro chovatele koní důležitým úkolem.

Vliv na stav rohoviny má hygiena ustájení (škodlivá může být vysušená podestýlka i přílišná vlhkost a čpavek při nedostatečném odklizu a čištění). Zásadní je dostatek pohybu zvířete a správné krmení. Negativně působí extrémní mechanické přetěžování. Úlohu má samozřejmě i dědičnost – někteří koně mají bohužel tvorbu nekvalitní rohoviny danou geneticky. Ve většině případů se koně nepohybují pouze po pro ně přirozeném povrchu a pohybu mají mnohem méně, než by se jim líbilo. S tím souvisí i nutnost pravidelných úprav kopyt, případně využití výživných mastí, olejů a jiných přípravků určených k ochraně kopyt před škodlivými vlivy vnějšího prostředí.

Hniloba kopyt (střelky), angl. hoof thrush, spočívá v rozvoji škodlivých mikroorganismů (bakterií a plísní) právě na základě jiných predispozičních faktorů (špatná údržba a čištění kopyt, chybné úpravy kopyt, vrozené abnormality, nedostatek pohybu, špatná zoohygiena). Z rohoviny se tak stává měkká až mazlavá hmota, ve které se mikroorganismy dále množí.

S podzimem přichází i více srážek, pro kopyta náchylná k hnilobě však blátivé počasí není to pravé. Věnujte čas prevenci… a když už Vašeho koně tato nepříjemnost postihne, buďte připraveni – třeba i s přípravky AROMAFAUNA.

Směs éterických olejů z tymiánu, čajovníku, levandule či zeravu zajišťuje působení proti širokému spektru bakterií. Laboratorně potvrzen byl i účinek proti plísním a kvasinkám, které se uplatňují při hnilobě i nemoci bílé čáry. Hřebíčkový olej navíc působí místně proti bolesti. Přítomny jsou i vitamíny, které mají řadu pozitivních vlastností (působí např. antioxidačně).

Účinnost přípravků byla ověřena i „v terénu“ řadou chovatelů a ve spolupráci s veterinárními lékaři, kteří přípravky ocenili i u chronických a na předchozí léčbu nereagujících hnilob. Přípravky jsou určeny nejen pro koňská kopyta, využít je samozřejmě lze i při péči o paznehty skotu, ovcí a koz.

HOOFINOL CARE – přípravek hustší konzistence v dávkovacím aplikátoru je vhodný pro péči o kopyta trpící hnilobou. Po očištění a odstranění změněné rohoviny aplikujeme do kopytní rýhy. Díky lanolinu do postižené oblasti neproniká vlhkost a dobře se uvolňují účinné molekuly přítomných éterických olejů. Zpočátku používat 1x až 2x denně, později obden. V případě potřeby zabandážujte. Přípravek se velmi osvědčil i při ošetřování podlomů či jiných ran (a to nejen na končetinách), při ošetření kůže kolem korunky a na patkách a při ošetřování suchých kopyt. Využijete jej i jako jedno z opatření při nemoci bílé čáry.

HOOFINOL BALM – řidší přípravek pro denní péči o kopytní stěnu, zlepšuje stav rohoviny a pružnost, chrání proti vysychání a praskání. Éterické oleje působí preventivně proti rozvoji bakterií či plísní.

DESINF  - lihový desinfekční přípravek s laboratorně prokázaným širokým spektrem účinku. Vhodný je nejen na kopyta, ale i pro běžnou desinfekci chovatelských pomůcek.

Nezapomínejte však, že je vždy potřeba zaměřit se na primární příčinu potíží s kopyty a taktéž provést jejich odpovídající úpravu, odstranit změněnou rohovinu či využít podkovářské práce. Přípravky aplikujte na omytá, očištěná a osušená kopyta.