Článek

Herbář: Levandule lékařská

Univerzální
Aromaterapie
PharmDr. Vendula Víchová

Levandule je jednou z nejkrásnějších a nejvoňavějších léčivých bylin a je všeobecně považována za jednu z nejužitečnějších a nejuniverzálnějších esencí používaných k terapeutickým účelům.

Lavandula angustifolia

Levandule je jednou z nejkrásnějších a nejvoňavějších léčivých bylin a je všeobecně považována za jednu z nejužitečnějších a nejuniverzálnějších esencí používaných k terapeutickým účelům. Je známá pro svou nezaměnitelnou vůni a léčivé účinky. Má ráda slunce. Jejím pěstováním proslula francouzská Provence. Jelikož snese i lehké mrazíky, je pro svou krásu a využití vysazována také u nás. Výjimečná vůně a jedinečné odstíny modrých květů jsou ozdobou každé zahrady, balkonu či terasy. Květy lákají včely. Éterický olej je získáván z čerstvých kvetoucích vrcholů destilací vodní parou. Hlavní složkou je LINALYLACETÁT, volné alkoholy LINALOOL, GERANIOL, BORNEOL, LIMONEN, CINEOL, seskviterpeny.

Nejširší použití má v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu. Levandulová vůně snadno navozuje příjemnou atmosféru a přivolává spánek, napomáhá ke zklidnění po psychickém vypětí. Již Římané ji používali ke koupelím. Slovo levandule pochází z latinského lavare, což znamená mýt. Byla velmi často součástí vonných olejů přidávaných do koupelí a byla považována za prostředek čistící nejen tělo, ale i duši. Větvičky se dávaly do skříní, aby dodaly šatstvu příjemnou vůni a odpuzovaly moly.

Tato léčivá bylinka pomáhá léčit tělo i duši, uklidňuje, osvěžuje, dodává energii, odpuzuje hmyz a můžeme ji také využít v kuchyni. Levandule upravuje střevní činnost při nadýmání a průjmech a stimuluje slinivku břišní k vyšší produkci enzymů. Potírání bolavých míst levandulovým olejem pomáhá při revmatismu a dně, po úrazech, při natržených svalech, urychluje hojení ran a zabraňuje tvorbě jizev. Dokáže ulevit od svědivých štípanců a kousanců od hmyzu.

Použití u zvířat:

Levandule své široké spektrum účinků uplatní i při péči o zvířata. Poskytuje jim své analgetické účinky, působí při depresích a úzkosti, proti křečím. Éterický olej je výborný pro zklidnění zejména koní a psů. Kočky tuto bylinu právě kvůli navození intenzivního zklidnění v oblibě naopak nemají, i když výjimky se samozřejmě najdou. Olej nepoužívejte ve vyšších koncentracích u malých zvířat, které by vzhledem k nízké hmotnosti sedoval.

K podpoře hojení ran přispívá protizánětlivý účinek. Čerstvou ránu zakápněte neředěným éterickým olejem, zintenzivníte regeneraci, omezíte krvácení. Svědivý štípanec bude snesitelnější rovněž po zakápnutí neředěným éterickým olejem. Tohoto efektu využijete také u koní trpících svěděním při letní dermatitidě (možné kombinovat s éterickým olejem z KOPAIVY nebo KANUKY, který nemá tak výrazné zklidňující účinky).

Sušenou bylinu lze podávat i přímo do krmiva, působí proti nadýmání.

Zklidňující a regenerační účinky se uplatňují v přípravcích pro péči o zvířecí kůži zasaženou kožními parazity (krém NEDEMOD či FELL BALZAM ANTIPARAZIN).

Zajímáte se o účinky bylin a jejich možné využití v běžném životě nebo při zdravotních obtížích Vás a Vašich domácích mazlíčků? Spoustu zajímavých informací naleznete na našich webových stránkách www.aromakh.cz/herbar/.

PharmDr. Vendula Víchová

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.