Článek

Herbář: Heřmánek pravý

Univerzální
Aromaterapie
PharmDr. Vendula Víchová

Heřmánek patří k nejčastěji využívaným bylinkám nejen u nás Evropanů, ale také v Asii, Americe i v ajurvédské medicíně.

Matricaria recutita

Heřmánek patří k nejčastěji využívaným bylinkám nejen u nás Evropanů, ale také v Asii, Americe i v ajurvédské medicíně. Svým vzhledem připomíná sedmikrásku. Egypťané jej považovali za posvátnou bylinu a symbol slunce. Bývá často zaměňován s heřmánkem římským či rmenem rolním. Heřmánek pravý poznáte podle dutého středu květu a typické vůně.

Má protizánětlivé, dezinfekční a uklidňující účinky. Uvolňuje křeče a zvyšuje pocení. Bývá často součástí koupelí. Bylinkový heřmánkový čaj je vynikající prostředek na podporu trávení, ulevuje při nadýmání, bolestech břicha a žaludku. Pomáhá při průjmu, mírní křeče a dezinfikuje trávicí trakt. Na hemoroidy pomáhají sedací heřmánkové koupele. Heřmánek má stahující a uklidňující účinky a hodí se v případě parodontózy. Nálev má antiseptické a léčivé účinky na sliznici a použijeme ho k proplachování při zánětech dutiny ústní.

Použití u zvířat

Heřmánek je jemnou, přitom velmi účinnou bylinkou, která je pro zvířata prospěšná při řešení řady neduhů. Díky protizánětlivému účinku je ve formě mastí nebo nálevů používán pro zklidnění podrážděné kůže při ekzémech, alergiích a atopiích. Ulevuje od svědění.

Podporuje hojení nejen kůže, ale i sliznic, proto je vhodný pro ošetření změn v dutině ústní. Je antiulcerogenní (pomáhá při žaludečních vředech), karminativní a tlumí křeče střev při průjmech.

Nálev nebo hydrolát je ideální pro omývání a ošetření okolí očí při zánětech spojivek.

Slabý čaj se podává uměle odchovávaným štěňatům a koťatům při střevních potížích. Zejména koťata krmená umělým mlékem trpí často zácpami. Proto je vhodné preventivně občas jednu celou dávku mléka nahradit heřmánkovým čajem s glukopurem nebo jím mléko naředit. V případě, že již k zácpě došlo, lze toto opatření doplnit masážemi bříška s fenyklovým masážním olejem.

Éterický olej bývá nazýván také HEŘMÁNEK MODRÝ. Je velmi dobře snášen prakticky všemi druhy zvířat, včetně koček, ptáků a exotů. Podporuje funkce jater a zažívacího systému, celkově zklidňuje.

Pro svůj šetrný protizánětlivý účinek a schopnost tlumit otok sliznice je složkou nosního oleje FAUNA RINIS.

Zajímáte se o účinky bylin a jejich možné využití v běžném životě nebo při zdravotních obtížích Vás a Vašich domácích mazlíčků? Spoustu zajímavých informací naleznete na našich webových stránkách www.aromakh.cz/herbar/.


PharmDr. Vendula Víchová

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.