Článek

Herbář: Booswellie (kadidlovník)

Univerzální
Aromaterapie
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Kadidlo bylo odpradávna významným vývozním artiklem, bylo ceněno již v období starověku pro širokou škálu svých účinků na tělo i duši.

Kadidlo, olibanum, frankincense - názvy označující pryskyřici získávanou z kadidlovníku, dřeviny známé také jako boswellie. Latinský název incensum je odvozen od slovesa inscendere – hořet. Kadidlo bylo považováno za posvátné a mělo nezastupitelnou úlohu při duchovních obřadech a meditacích. Podle této komodity byla pojmenována i obchodní stezka vedoucí z Asie do Evropy – kadidlovníková stezka. Vedla z ománského Dhofaru do Gazy a Damašku, odtud zboží směřovalo k různým středomořským státům a dále. Největšího rozvoje stezka dosáhla cca 800 let př.n.l.

Pryskyřice kadidlovníku pravého i pilovitého byla přidávána už ve starověku do různých mastí a „kosmetiky“, masek na obličej, využívána byla pro hojení ran. Ibn Sina (Avicenna) ji doporučoval při dyzentérii, horečkách, vředech či zvracení.

V Indii bylo indické kadidlo určeno pro potíže s dýcháním, ošetření kůže, při problémech s klouby, změnách v dutině ústní, průjmech a horečkách. Působí jako adstringens a diuretikum. Své místo má i v tradiční čínské medicíně.

Pryskyřice vytéká z kmene a větví stromu po naříznutí.

Pryskyřice obvykle sestává z 5-9 % éterických olejů, 65-85 % složek rozpustných v alkoholu, zbytek rozpustný ve vodě (polysacharidy, polymery, proteoglykany, hlavně arabinogalaktany, glykoproteiny). Pryskyřice je bez přidaných sacharidů a jiných aditiv.

Hlavní účinnou látkou je protizánětlivá kyselina boswellová. Je špatně rozpustná ve vodě, proto je pro perorální využití nejvhodnější příprava tinktur z kadidlovníkové pryskyřice.

Destilací pryskyřice vodní parou je získáván éterický olej

Prospívá při léčbě stresu, úzkostí a depresí, podporuje soustředění a stimuluje mozkové funkce. Zlepšuje kvalitu spánku. Prohlubuje dýchání, prospívá dýchacímu systému, osvědčil se při astmatu (inhalace), uvolňuje hleny při kašli. Je výbornou součástí masážních přípravků pro uvolnění svalů a zlepšení mobility kloubů a snížení jejich bolestivosti. Podporuje krevní oběh, jedná se o mírné tonikum.

Použití boswellie zvířat

Kadidlovníkový éterický olej by neměl chybět ve vybavení vaší lékárničky, pokud se zabýváte aromaterapií u zvířat. Je opravdu univerzální, efektivní a velmi dobře tolerovaný všemi druhy zvířat, a to i mláďaty, pokud jej používáte přiměřeně.

Zlepšuje stavy při depresi, křečích, poruchách chování. Stimuluje imunitu. Je využíván při terminálních stavech, kdy zvíře podpoří, zklidní, pomůže mu poslední období života prožít ve větším komfortu.  

Olej lze podávat kočkám vnitřně do krmiva v dávce 1 kapka denně, u psů volíme dávkování 1 kapka na 10 kg 2x denně.

Pryskyřice a extrakty přináší u psů výborné výsledky při vnitřní aplikaci při artróze, u pacientů je zaznamenáváno zlepšení pohyblivost, snížení bolestivosti a ztuhlosti kloubů.

Dávkování pryskyřice u malých zvířat: 25 až 500 mg/kg, extrakt s 20 až 70 % kys. boswellové: 60 mg/kg denně.

Olej je výbornou součástí masážních přípravků pro uvolnění svalů a zlepšení mobility kloubů a snížení jejich bolestivosti. Podporuje krevní oběh, jedná se o mírné tonikum. Proto jej naleznete jako součást prohřívacího masážního oleje FAUNA THERMOL. Jedná se o veterinární přípravek určený pro rehabilitaci a masáže pohybového systému po úrazech, operacích nebo při artrotických změnách na kloubech, které se projevují problémy s pohybem a bolestivostí.

Zajímáte se o účinky bylin a jejich možné využití v běžném životě nebo při zdravotních obtížích Vás a Vašich domácích mazlíčků? Spoustu zajímavých informací naleznete na našich webových stránkách www.aromakh.cz/herbar/.