Článek

Herbář: Aloe vera

Opeřenci
Zdraví
PharmDr. Vendula Víchová

Aloe má i magickou moc a dříve byla uznávána jako talisman, který přináší štěstí a má sílu odhánět zlé duchy.

Aloe barbadensis

„Rostlina nesmrtelnosti“ Aloe vera je oblíbenou pokojovou, ale i zázračnou rostlinou, která v sobě ukrývá mnoho prospěšných látek. Její listy jsou zásobárnou průzračného gelu, který má chladivé a zklidňující účinky.

Je skvělým pomocníkem při drobných popáleninách, opařeninách či drobných říznutí. Odlomeným listem se potírá postižená část těla. Průsvitný gel na povrchu kůže ztuhne a vytvoří tak přirozené krytí, které zabraňuje přístupu infekce a urychluje hojení.

Hojení hlubších poranění aloe spíše zpomaluje. Obecně platí zásada, že se aloe hodí pro hojení ran, které nevyžadují šití.

Tato sukulentní tropická rostlina by neměla chybět v žádné domácnosti. Aloe vera má posilující a pročišťující účinek na náš organismus a její příznivé účinky oceňovaly národy celého světa. Staří Egypťané rostlinu používali znali již před 6000 lety a nazývali ji „krev bohů“. Byla používána k balzamování mrtvých těl a představovala zásobu energie pro cestu do říše mrtvých. Aloe si oblíbila i Kleopatra, která používala výtažek z aloe pro ošetřování pleti celého těla. V Indii se stala součástí ajurvédské medicíny, kam se dostala ze Španělska přičiněním arabských kupců a své místo si našla také v čínské medicíně, kde se používala na kožní onemocnění, proti střevním parazitům a jako prostředek proti bolestivé menstruaci.

Použití aloe vera u zvířat

Gel z aloe vera a přípravky, které jej obsahují, jsou chovateli i veterináři velmi chváleny. Obsahuje řadu podstatných vitamínů, minerálů i dalších zdraví prospěšných složek. Jeho benefity využijí psi i kočky. Pozor, mluvíme stále o gelu. Ke konzumaci není určen celý list. Obsažený latex je pro zvířata kvůli výše uvedeným účinkům nebezpečný. Pokud pěstujete aloi jako pokojovou rostlinu, zabezpečte ji zejména před kočkami.

Aloe vera – pro papoušky, kteří se škubou

Osvědčuje se také u ptáků a exotů, kteří si vytrhávají peří. Je prospěšný obecně při onemocněních nebo preventivně pro zlepšení kondice. Zlepšuje se hnízdění a odchov mláďat.

Dávkování je doporučováno do vody: 3 ml na 1 dcl vody u malých papoušků, 5 ml na 1 dcl vody u středních papoušků a 10 ml na 1 dcl vody u velkých papoušků, ideálně vždy alespoň po týden v měsíci. I při vyšší koncentraci nedochází k „předávkování“. Chovateli je udáváno i dávkování přímo na krmivo nebo pamlsek (piškot): pro velké ary dva piškoty - na každý 1-2 ml šťávy denně, papoušci velikosti žaka nebo amazoňana 1-2 ml denně, malým papouškům do 0,5-1 ml denně. K dávkování lze využít třeba malou injekční stříkačku, kterou zakoupíte v lékárně.

PharmDr. Vendula Víchová

MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.