Článek

Fretka domácí - mazlíček pro pokročilé

Drobní savci
Zdraví
Iva Šimonková

Fretky patří mezi oblíbené domácí mazlíčky. Jsou velmi učenlivé a zábavné.

Fretky jsou pověstné jsou především svou schopností prozkoumat každou skulinku bytu a zcizením všech předmětů, které dokážou unést ve své zubaté tlamičce. Fretku lze dokonce venčit na vodítku. Ale je třeba také vědět, že v mnoha ohledech je na péči náročná stejně jako malý pes, proto je dobré její pořízení pečlivě zvážit.

Čím fretku krmit?

První a velice podstatná informace – fretka není hlodavec, ačkoliv je o tom spousta lidí přesvědčená. Trávicí soustava fretek je přizpůsobena ke zpracovávání masité potravy. Z toho důvodu ji nelze krmit zrním či směsmi určenými pro hlodavce. Fretky tráví velmi rychle. Jídlo prochází jejich trávicím traktem pouhé 3-4 hodiny. Potrava tak musí splňovat poměrně přísné požadavky. Krmení by mělo obsahovat především hodně bílkovin (30-35 %) a tuků (18-22 %).

Hlavní složkou krmiva musí být maso. Krmivo by nemělo obsahovat více než 2-3 % vlákniny. Dnes se již prodávají speciální granule a konzervy, které složením vyhovují fretčím potřebám. Kvůli rychlému trávení a tudíž i častějšímu intervalu podávání potravy je vhodné, aby zvíře mělo přístup k jídlu 24 hodin denně. Krmivo pro psy a kočky není pro fretky vhodné kvůli vysokému obsahu nestravitelných rostlinných součástí a vlákniny.

Pozor na cukr!

Vyhýbejte se sladkostem, piškotům či hrozinkám. Některým fretkám chutná ovoce i zelenina. Tu lze používat jako pamlsek při různých cvičeních, ale dávejte pozor na obsah cukru, který stimuluje funkci slinivky břišní, což může vést k onemocnění insulinomem. Jedná se typ nádoru, k jehož vzniku jsou náchylní hlavně starší jedinci.
Vhodnější variantou odměn jsou masové poloměkké masové pochoutky. Dostupné jsou i vitamínové pasty.

Jak zvládat fretčí zápach?

Fretky jsou pověstné svým charakteristickým pachem. Jeho intenzita závisí na jejich životním cyklu a také na vaší péči. Samec i samice jsou v období říje opravdu silně cítit. Toto období je doprovázeno i specifickým chováním. U samců dochází ke kousání, samičky mohou zanechávat mokré cestičky. Doporučeným řešením bývá kastrace. Samičky se většinou kastrují po ukončení první říje. Samce je možné kastrovat i v průběhu první říje, ale ne dřív. Po kastraci se fretky uklidní a hlavně přestanou intenzivně páchnout.

Pro zvládání zápachu věnujte dostatečnou pozornost také fretčímu obydlí. Fretky milují závěsné hamaky a různé deky, ve kterých mohou spát. Je tedy nezbytné toto vybavení často prát nebo je alespoň prostříkávat dezinfekčním přípravkem DESINF.
Opravdu nezbytné je udržovat fretčí WC v čistotě. Stejně jako lidé ani fretky nebudou chodit na špinavý záchod a budou vyhledávat jiná čistá místa. Pro omývání záchodku můžete použít AROMA SANITOL. Fretčí WC doporučuji denně čistit od trusu a následně dezinfikovat výstelku (nejčastěji se požívá kočkolit). I v tomto případě lze použít DESINF.
Fretky lze samozřejmě i koupat pomocí MYCÍCH OLEJŮ, čímž také ovlivníte jejich „aroma”. Ale i zde platí pravidlo, že všeho moc škodí. Čím častěji budete fretku koupat, tím víc mazu se utvoří a pach bude výraznější.
Speciální kapitolou jsou pak anální žlázky, které fretky používají především jako chemickou zbraň vždy, když si připadají v ohrožení. Toto „pšouknutí” je opravdu velmi cítit (byť ne dlouho), ale je nezbytné se s tímto způsobem sebeobrany smířit. Operativní odstranění pachových žlázek je totiž od roku 2004 zákonem zakázáno.

Pro zpříjemnění vašich společných chvilek můžete také využít aromadeodoranty – OREEGO TOMMY či TOMCAT TOMMY. Úplnou novinkou je pak aroma osvěžovač THYMI SPRAY!

Hledáte přípravek, kterým podpoříte imunitu vaší fretky?

Zkuste IMUNOFAUNU, eleuterokokový extrakt doplněný mateřídouškou a saturejkou. K podpoře trávení je pak určen dietetický přípravek PAPENDO z oleje z rýžových klíčků doplněného o tymián, šalvěj a hřebíček.

Výsledkem vaší péče bude hravé a spokojené zvíře.
Fretka je velmi kontaktní a hravé zvíře, které rádo objevuje nové věci. Odměnou za správnou péči vám tak bude provokativní kousání do palce u nohy jako výzva ke hře, nečekané rabování v batohu či kabelce, krádeže všeho možného, ale také mazlení, lísání a tulení. Fretky rozhodně nejsou mazlíčkem pro každého, ale kdo je jednou pozná, ten je bude mít vždy rád.