Článek

COPAFIT - novinka pro bolavé zvířecí klouby

Univerzální
Svaly a klouby
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

I zvířata ráda využijí přínosu masáže pro své zdraví. Účinek správně provedené masáže je prohlouben použitím masážních přípravků s obsahem esenciálních olejů.

Nedivte se - i zvířata ráda využijí přínosu masáže pro své zdraví. Účinek správně provedené masáže je prohlouben použitím masážních přípravků s obsahem éterických olejů, které mohou zvyšovat prokrvení, působit protizánětlivě, tlumit bolest a odvádět produkty metabolismu ze svalů.

Čím masáž s COPAFITEM zvířatům pomáhá?

  • Díky péči svých páníčků a veterinářů se zvířata dožívají stále vyššího věku. S projevy stárnutí jsou spojeny i nepříjemnosti v podobě degenerativních změn na kloubech ve formě artrózy, stejně jako u lidí. Opotřebovanou kloubní chrupavku nedokáže tělo opravit, klouby jsou bolestivé. Kvůli bolesti se zvíře nechce více hýbat, snižuje se pohyblivost kloubu. U psů je častá artróza kyčlí, lokte, některá plemena jsou náchylná k potížím se zády. U koní pohyb komplikuje např. artróza spěnkového kloubu. Přípravek se osvědčil také u koní trpících otoky v oblasti nohou - tzv. nálevkami. Masážním přípravkem samozřejmě kloub neuzdravíte, díky protizánětlivému a analgetickému účinku éterických olejů ale můžete snížit bolestivost, zvířata mají větší ochotu k pohybu, jednoznačně zvýšíte jejich životní komfort - a o to jde…
  • Přípravek byl vyvinut ve spolupráci s fyzioterapeuty. Je vhodný pro rehabilitaci a poúrazové stavy.
  • Další cílovou skupinou jsou fyzicky aktivní zvířata účastnící se různých závodů, pracovní psi atd. Masážní emulze podpoří rychlejší regeneraci svalů a zvíře bude rychleji připraveno k dalším výkonům.

COPAFIT je lehce vstřebatelná emulze, nezanechává mastnou srst. Jako veterinární přípravek je schválen Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv. Je určen pro koně, psy, kočky, drobná domácí zvířata (morče, králík).

Přiměřené množství emulze vždy 2× denně naneste na pokožku v místě potíží a jemně vmasírujte.

Dominantní účinnou složkou je rostlinná silice z KOPAIVY vyznačující se vysokým obsahem β-karyofylenu (protizánětlivý, tlumí bolest). Obsažená jalovcová silice podporuje odplavení produktů metabolismu z tkání, hřebíčková silice je silně antimikrobiální, tlumí bolest, zázvorová silice je vhodná při revmatismu, dobře proniká hlouběji do tkání. V základu je použit kaštanový olej podporující látkovou výměnu, arnikový olej (prokrvující a regenerační) a třezalkový macerát (protizánětlivý, silně regenerační).

Dejte nám vědět, jak jste vy a vaši domácí mazlíčci s naší novinkou spokojeni!

Skvělým doplněním při potížích pohybového aparátu je HARPAGOFYT POLÉHAVÝ (lat. Harpagophytum procumbens), známý také jako ďáblův dráp či čertův spár. Využíván je pro koně, psy i kočky s degenerativním onemocněním kloubů, vaziva a vazivových úponů, při bolestivých stavech nebo jako poúrazová a pooperační péče zejména pro koně. Dávka činí cca 3 až 5, maximálně až 10 g/100 kg živé váhy na den. U revmatických a artritických potíží by mělo podávání trvat 2-3 měsíce, poté by se mělo na 2 měsíce vysadit a následně opět můžete podávat.
Podle studie publikované Univerzitou veterinárního lékařství ve Vídni nebyl u koní při podávání v doporučené dávce zaznamenán žádný negativní vedlejší efekt. Je třeba však chovatele upozornit, že používání harpagofytu při závodech by mohlo být považováno za doping.

Obdobný účinek má harpagofyt i u psů a koček a je součástí přípravků určených pro tato zvířata trpící bolestmi kloubů.

Doporučená denní dávka pro psa o hmotnosti 15-20 kg: 0,5 g denně.

Doporučená denní dávka pro kočku: maximálně 0,5 g denně.
Použití odvaru: Denní dávku zalijte vodou (cca 90 °C), nechat 10-15 minut louhovat a přilít do krmení.