Článek

Barfování není jen o syrovém mase

Psi
Strava
Iva Šimonková

Krmíte svého psa systémem BARF? Zjistěte s námi, jaké rostlinné oleje a bylinky jsou vhodnou součástí potravy psa.

O barfování neboli krmení syrovou stravou jste už jistě slyšeli. Tento způsob krmení má své odpůrce, ale i zastánce. My se v tomto článku budeme věnovat především jeho příznivcům. Pokud už barfujete nebo o tom teprve uvažujete, jistě víte, že se BARF skládá ze:

-syrového masa všeho druhu (hovězí, drůbeží, rybí, …)

-syrových kostí

- zeleniny a ovoce

-příloh typu rýže, těstoviny

-vitamíno-minerálních doplňků (jogurt, tvaroh, med, oříšky, vejce, bylinky, olej)

Právě zmíněným doplňkům se budeme v tomto článku věnovat. Jak je používat a k čemu jsou vlastně dobré? Začněme u rostlinných olejů, které můžete najít v nabídce aromakh.cz. Rostlinné oleje mají obecně blahodárný vliv na fungování těla, ale některé lze využít cíleně. Při pravidelném podávání mají pozitivní vliv na srst, jiné snižují cholesterol. Hodnotu pro organismus mají v tomto směru oleje lisované za studena.

PUPALKOVÝ OLEJ může mít blahodárný vliv na funkci jater. Díky obsahu nenasycených omega mastných kyselin má také pozitivní efekt při zánětlivých onemocněních kůže a působí na kvalitu srsti. Podporuje hormonální rovnováhu. 

LNĚNÝ OLEJ má taktéž pozitivní vliv na pokožku a srst. Používá se při dermatologických problémech i jako prevence srdečních chorob. Je vhodný u březích fen i mláďat, protože obsahuje omega-3 a 6 nenasycené mastné kyseliny. Jeho účinky oceníte zejména při extrémní sportovní zátěži (canicross, agility).

BRUTNÁKOVÝ OLEJ je nejbohatším zdrojem nutričně důležité kyseliny gama-linolenové. Přidává se do krmné dávky zejména při dermatologických potížích, např. při kožních projevech alergie či u atopiků. Pro zlepšení stavu pokožky se sklony k ekzémům, svědění a šupinatění můžete podávat 1-2 čajové lžičky (dle dalších podávaných doplňků a dle váhy zvířete).

KONOPNÝ OLEJ se vyznačuje vysokým obsahem železa, hořčíku, manganu, vitamínů prospěšných organismu a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Je výborným antioxidantem a zdrojem energie.

MANDLOVÝ OLEJ obsahuje vitamín A, E a minerály jako draslík, hořčík. Díky svému složení je výborným antioxidantem. Do stravy se přidává pro podporu imunity a trávicího systému. Pomáhá v boji s vysokým cholesterolem a zmírňuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.

OLEJ Z RÝŽOVÝCH KLÍČKŮ, další výborný doplněk stravy obsahující důležité vitamíny a složky, které snižují hladinu cholesterolu. Pravidelné přidávání 1-2 lžiček do krmiva může mít pozitivní vliv na svalovou tkáň, což opět ocení fyzicky zatěžovaná zvířata.

OLEJ Z VLAŠSKÝCH OŘECHŮ, rostlinný olej s vysokým obsahem vitamínů, minerálů a nenasycených mastných kyselin.Má blahodárný vliv na imunitní systém i střevní mikroflóru. Přispívá ke zkvalitnění srsti. Je známý i svými protiplísňovými účinky.

Rostlinné oleje dokážou obohatit každou porci barfu o důležité složky, které pomáhají fungování těla, zlepšení srsti. Dalšími doplňky stravy, které by neměly scházet, jsou bylinky, které napomáhají trávení, podporují imunitu.

Které bylinky použít pro BARF?

ROZMARÝN - bylinka s charakteristickou vůní, která při vnitřním užití působí proti kolikám, zmírňuje plynatost a žaludeční nevolnost. Zvyšuje chuť k jídlu.

TYMIÁN - účinný proti střevním parazitům a nadýmání.

MEDUŇKA - pro zklidnění a harmonizaci organismu. Kromě jiného také posiluje srdeční činnost.

SATUREJKA - bylinka ceněná pro své antibakteriální, protiplísňové a protivirové účinky, využívaná při infekcích dýchacího systému.

FENYKL - doporučujeme při ztrátě chuti k jídlu, podporuje trávení. Má zklidňující a antiseptické účinky.

MÁTA - nenahraditelná při zažívacích potížích, nadýmání, nevolnosti. Nepoužíváme ji však v době březosti a laktace.

DOBROMYSL(OREGÁNO) - bylinka příznivě působí při střevních potížích, má blahodárný vliv na zažívání psa.

ŠÍPEK – pomáhá při onemocnění močového traktu, je ceněný pro vysoký obsah vitamínu C.

ČESNEK - sice nepatří mezi bylinky, ale i tak ho sem zařadíme. Obsahuje totiž složky, které působí proti plísním a odstraňuje parazity ve střevech. Navíc snižuje cholesterol.

OSTROPESTŘEC- úžasná bylinka, která výrazně přispívá jaterní činnosti a má silné detoxikační účinky.

Místo sušených bylinek můžete použít i koncentrované éterické oleje, ale v takovém případě používejte pouze oleje potravinářské kvality. Ideální je pak kombinace rostlinných a éterických olejů. Obojí najdete v nabídce aromaterapeutických produktů pro člověka i zvířata na stránkách aromakh.cz.

Pro více informací o používání éterických olejů se můžete obrátit na naši odbornou poradnu.

Já osobně v barfování vidím možnost, jak svému mazlíčkovi dopřát opravdu pestrou stravu.