Článek

Aromaterapie při zooterapii

Univerzální
Aromaterapie
Iva Šimonková

Zooterapie je metoda využívající zvířata k léčbě lidských psychických i fyzických neduhů.

Domácí zvířata byla většinou chována k nějakému užitku. Psi k hlídání majetku, kočku pro lov myší, koně na obdělávání polí. Kromě praktických záležitostí měli ale lidé vždycky ke zvířatům o něco blíž. Měli potřebu je přinejmenším pohladit. A dělalo jim to dobře. V jednom krátkém pohlazení našli unavení lidé útěchu, lásku a sounáležitost.

Této utěšující potřeby si časem všimli odborníci a postupem let vznikl obor, ve kterém zvířata fungují nejen jako psychologové. Samozřejmě zooterapii nemůže provozovat každý a ne každé zvíře je k tomu předurčené. Chovatel i zvíře musí absolvovat různé kurzy a získat potřebné certifikáty. Pro každý druh zooterapie jsou zvířata pečlivě vybírána na základě jejich povahy a fyzické zdatnosti a následně trénována. Hlavním kritériem pro zařazení zvířete do výcviku je dlouhodobě velmi dobrý fyzický stav, zvíře také nesmí vykazovat známky agrese.

Asi největší zátěž pak spadá na osobu provádějící terapii, protože je nezbytné dokonale znát řeč těla terapeutického zvířete. Jakýkoliv rozdíl v obvyklém chování nebo v držení těla zvířete vypovídá o jeho aktuálním stavu. U psů například stažený ocas k nohám značí strach, nervozitu dávají najevo stažením uší nebo abnormálním olizováním tlamy. Kočky svou nevoli dávají najevo rychlým pohybem ocasu nebo rozšířenými zornicemi. To vše musí pečovatel sledovat a případně terapii včas ukončit. Zvířata mají stejně jako my lidé své dobré i špatné dny a jednoduše nemusí mít na terapii náladu nebo energii.

S jakými druhy zooterapie se můžete setkat?

Canisterapie

... asi nejrozšířenější druh zooterapie. K těmto terapiím jsou využíváni speciálně cvičení psi, kteří svým chováním dávají pocit radosti lidem v domovech pro seniory nebo hospicích. Není to však jen o pocitech. Canisterapie se využívá u lidí se svalovými křečemi. Kouzlo spočívá v polohování pacienta se psem, kdy pacient reaguje na teplotu těla psa, tlukot srdce i jeho dech.

Felinoterapie

... je méně známou terapií, při které se využívají kočky tak mazlivé, že byste si je skoro spletli s plyšovými hračkami. Felinoterapie bývá doporučována hlavně starším, osamělým nebo handicapovaným osobám, u kterých by třeba canisterapie nebyla proveditelná. To platí zejména u osob trvale upoutaných na lůžko.

Hipoterapie

... velice oblíbená terapie zejména u dětí postižených mozkovou obrnou nebo u osob s problémy pohybového aparátu. Hlavní roli při těchto terapiích hrají koně. Díky pomalé jízdě na koni dochází k rehabilitaci koordinačního a nervosvalového systému člověka.

Dále se můžete setkat s ornitoterapií, neboli papouščí terapie, se doporučuje především lidem, které trápí samota. Delfinoterapie je terapie s delfíny, při které dochází k působení na reflexní zóny těla. Podobné účinky má také lamoterapie s lamami.

Všechna terapeutická zvířata zvládnou provádět terapii jen pár hodin denně, ale pak se stávají úplně normálními kočkami, psy nebo koňmi se svými běžnými potřebami. Kromě pravidelné stravy a dostatku pohybu je nezbytné zvířata čas od času vykoupat a ošetřit jejich srst proti vnějším parazitům. Tady vzniká krásná příležitost, jak využít aromaterapii v zooterapii, protože aromaterapie využívá složky siličnatých rostlin, které na lidi a zvířata působí pozitivně nejen svou vůní.
Použitím MYCÍCH OLEJŮ lze dosáhnout hned dvou výsledků. Srst zvířecího terapeuta bude jemná, lesklá, voňavá a navíc bude vonět i pacientům, kterým může vůně MYCÍCH OLEJŮ navodit ještě silnější pocit pohody. Uklidňující účinky meduňky najdeme v přípravku HY-DERMAL, příjemnou vůní tymiánu a růžové palmy se pyšní HY-FLEA, který navíc díky svému složení odpuzuje blechy. Ochranu proti obtížnému hmyzu a osvěžující vůni citronové trávy, eukalyptu a bazalky v sobě skrývá mycí olej HY-INSI.

Snad každý si zamiluje kombinaci citronové trávy, fenyklu, levandule a rozmarýnu v jedné lahvičce. Po aplikaci přípravku FAUNA SPOT do zvířecí srsti, budou použité éterické oleje blahodárně působit nejen na psychiku vaši a vašeho mazlíčka. Zároveň oleje působí odpuzujícím účinkem při výskytu klíšťat a blech. Pro kočky a menší psy byl speciálně vyvinut přípravek KANUSPOT s jemnější vůní, která tolik nedráždí jejich výborný čich, ale se stejně silným účinkem proti vnějším parazitům.

Ať nám je zdravá, voňavá a jemně ošetřená srst našich mazlíčků každodenní terapií…