Článek

Herbář: Ravintsára

Univerzální
Aromaterapie
MVDr. Alena Vaníčková, Ph.D.

Ravintsára znamená v jazyku domorodců „dobrý strom“ nebo „strom s dobrými listy“. Ravintsárový olej lehce připomíná aroma eukalyptu, se kterým ho pojí vysoký obsah eukalyptolu.

Ravintsára - ačkoli jménem velmi podobná ravensáře, jedná se o odlišný esenciální olej. Někdy jsou chybně zaměňovány. Obě rostliny jsou řazeny do čeledi vavřínovitých, ale zatímco ravensára pochází ze stromu Ravensara aromatica původního na Madagaskaru, olej ravintsára je získáván z listů původně čínského kafrovníku lékařského vysazeného na Madagaskaru uměle zřejmě v 19. století. Byl sem přivezen z Tchaj-wanu. Zde se tak oba stromy potkaly.

Ravintsára znamená v jazyku domorodců „dobrý strom“ nebo „strom s dobrými listy“. Ravintsárový olej lehce připomíná aroma eukalyptu, se kterým ho pojí vysoký obsah eukalyptolu.

Kafrovník lékařský se vyskytuje v několika chemotypech. Tzn. že existuji různé varianty tohoto druhu, které tvoří éterický/esenciální olej odlišného složení. Kromě klasického kafrového oleje z Japonska (hon-sho) jsou známy i oleje s převahou cineolu (ravintsára), linaloolu (ho-oil), safrolu nebo nerolidolu.

Kafrovník se vyskytuje v subtropech Asie a Afriky, různé podnebí má vliv i na obsahové složky. Může se dožívat i několik stovek let. Uměle byl vysazen také na Madagaskaru, kde se pro něj ujal název ravintsára. Jeho dřevo je díky speciální kresbě velmi ceněné. V Austrálii je považován za invazivní druh vytlačující eukalypty.

Výtěžnost silice z ravintsárových listů je 0,7-1,5 %. Obsahuje zejména eukalyptol, limonen, menthadien, alfa a beta-pinen, myrcen, karyofylen, karen, linalool, cymen, sabinen, alfa-felandren, kamfen, estragol, eugenyl-methyl-ether, ocimen.

Ravintsárový olej vykazuje antibakteriální, protivirové a protizánětlivé účinky. Tlumí bolest. Je využíván pro stimulaci obranyschopnosti organismu, zejména při infekcích dýchacích cest. Může být pomocníkem při bolestech hlavy.

Uvolňuje tělo i duši, hodí se pro chvíle relaxace, při stresu a depresích. Prohlubuje spánek.

V rámci aromaterapie ravintsáru využijete pro podporu dýchacího systému, uvolňuje a rozšiřuje dýchací cesty. Je užitečným pomocníkem při kašli, infekcích, astmatu i zánětech vedlejších nosních dutin. Lze jej využít i jako součást mastí na hrudník a záda při kašli.

Díky spasmolytickému účinku je příjemnou a užitečnou součástí masážních přípravků pro uvolnění namožených a ztuhlých svalů po intenzivní fyzické aktivitě. Vytvořte si vlastní masážní přípravek třeba přidáním do oblíbeného kokosového oleje. Dodá novou energii po tréninku.

Použití ravintsárového oleje u zvířat

U zvířat není používání ravintsárového oleje rozšířené. Ačkoli má potenciál zejména při podpoře dýchacícho systému, stejně jako u lidí. U zvířat nejsou doporučovány kafrové esenciální oleje – nicméně vzhledem k nepřítomnosti kafru u ravintsárového chemotypu kafrovníku toto omezení odpadá.

Silně ředěný je dobře vnímán i kočkami a exoty.